Zapečené brambory se špenátem podle Dáji

Jaké jídlo se hodí pro milovníky zeleniny jako základ na festivalové řádění? Zcela jistě to nebude salátek s rajčátky. Musí to být něco vydatného. A tak jsme si udělaly zapečené brambory se špenátem a vydržely skoro až do rána ;-)


Proč to vařit? Třeba proto, že máte doma hodně brambor. Nebo lépe proto, že vám brambory a špenát chutnají a chcete něco vydatného do žaludku.

Ingredience:
brambory - 1 kg
špenát - 1 nebo 2 balení zmrzlého
smetana - 1 kelímek, asi 125 ml
sýr - eidam 200gr, parmarán na posypání
šunka od kosti - 150 gr (nebo jiná aromatická)
vejce - 1 - 2 ks
cibule - 1 ks
česnek
koření na ochucení

Postup:

Brambory se uvaří ve slupce, nakrájí na kolečka a vyskládá se jimi dno zapékací misky.
Osmahne se cibulka s česnekem a šunkou, okoření a na tomto základě se připraví špenát.
Eidam nastrouháme a smícháme s vajíčkem a smetanou. Lze přidat rozdrcený pepř.
Na brambory dáme jednu vrstvu špenátu, zalijeme částí sýrové směsi a opět dáme vrstvu brambor. Poslední vrstva jsou brambory polité sýrovou směsí a posypané parmazánem.
Celé dáme zapéct cca na 20 min do trouby.

Doba přípravy:

cca 50 min (včetně cca 25 min vaření brambor a cca 20 min zapékání)

TIP: Navrch lze dát zapéct na kolečka nakrájená rajčátka!

Doba trvanlivosti:
viz výše, skoro do rána. nebo tak den v lednici.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.