Gentse Waterzooi

Jak někde jsem, musím ochutnávat. A nebylo tomu jinak i při mojí poslední (doufám, že opravdu) návštěvě Belgie. Jistý pan Zdeněk mi vždycky říkal, že v Belgii hrozně rád jí a mně se pořád nechtělo věřit. Dokud jsem neochutnala Waterzooi a pár dalších specialit z Gentského nábřeží. Doma jsem po čase zjistila, že tuhle pochoutku v méně luxusním provedení vařím každých 14 dní, což intelektuálně povýšilo moje kuchařské dovednosti o úroveň výš. Tahle polívka taktéž funguje jako záchrana po propařené noci.

Proč to vařit? Má to luxusní název a je to všelék. Čím víc zeleniny se přidá, tím víc léčebné a zdravé to je.

(pro 4 lidi)

Ingredience:

Voda - cca 1 - 1,5l
Kuřecí prso/stehno - podle počtu porcí, např. 4 kuřecí čtvrtky, 4 stehna
Mrkev - 2 ks
Celer - 1/8
Brambory - 3 ks
Řapíkatý celer - 1 stonek
Pórek - 1/2
Cibule - 1 - 2 ks
Česnek - cca 3 stroužky
Petržel - 1 ks
Bobkový list - 3 listy
Nové koření - cca 4 kuličky
Sůl
Pepř celý- cca 5 kuliček
Máslo - cca 1 lžička

Postup:

Cibuli a česnek nakrájíme na malé kousky, v hmoždíři (nebo paličkou na maso) rozdrzíme pepř a nové koření a celé lehce orestujeme na másle. Pak na směs přidáme 1/4 na hrubo nastrouhané mrkve, petržele a celeru + bobkový list a ještě trochu doosmahneme. Celé zalijeme horkou vodou, přidáme na velké kusy nakrájené zbylé ingredience a maso a vaříme, dokud vše není měkké.
Zeleninu lze lehce rozšťouchat a polévku dochutit kapkou smetany, aby byla jemnější.


TIP!: Místo vody lze použít již předpřipravený kuřečí vývar či bujón.

V Gentu se dělá několik variací této polévky, buď a la vývar nebo hustější a krémovitější. Obě jsou dobré, záleží na tom, jaký je hlad a chuť.

Doba přípravy:

Cca 1 - 1,5 hod.

1 komentář:

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.