Proč to vařit? Má to luxusní název a je to všelék. Čím víc zeleniny se přidá, tím víc léčebné a zdravé to je.
(pro 4 lidi)
Kuřecí prso/stehno - podle počtu porcí, např. 4 kuřecí čtvrtky, 4 stehna
Mrkev - 2 ks
Celer - 1/8
Brambory - 3 ks
Řapíkatý celer - 1 stonek
Pórek - 1/2
Cibule - 1 - 2 ks
Česnek - cca 3 stroužky
Petržel - 1 ks
Bobkový list - 3 listy
Nové koření - cca 4 kuličky
Sůl
Pepř celý- cca 5 kuliček
Máslo - cca 1 lžička
Zeleninu lze lehce rozšťouchat a polévku dochutit kapkou smetany, aby byla jemnější.
TIP!: Místo vody lze použít již předpřipravený kuřečí vývar či bujón.
V Gentu se dělá několik variací této polévky, buď a la vývar nebo hustější a krémovitější. Obě jsou dobré, záleží na tom, jaký je hlad a chuť.
Ingredience:
Voda - cca 1 - 1,5lKuřecí prso/stehno - podle počtu porcí, např. 4 kuřecí čtvrtky, 4 stehna
Mrkev - 2 ks
Celer - 1/8
Brambory - 3 ks
Řapíkatý celer - 1 stonek
Pórek - 1/2
Cibule - 1 - 2 ks
Česnek - cca 3 stroužky
Petržel - 1 ks
Bobkový list - 3 listy
Nové koření - cca 4 kuličky
Sůl
Pepř celý- cca 5 kuliček
Máslo - cca 1 lžička
Postup:
Cibuli a česnek nakrájíme na malé kousky, v hmoždíři (nebo paličkou na maso) rozdrzíme pepř a nové koření a celé lehce orestujeme na másle. Pak na směs přidáme 1/4 na hrubo nastrouhané mrkve, petržele a celeru + bobkový list a ještě trochu doosmahneme. Celé zalijeme horkou vodou, přidáme na velké kusy nakrájené zbylé ingredience a maso a vaříme, dokud vše není měkké.Zeleninu lze lehce rozšťouchat a polévku dochutit kapkou smetany, aby byla jemnější.
TIP!: Místo vody lze použít již předpřipravený kuřečí vývar či bujón.
V Gentu se dělá několik variací této polévky, buď a la vývar nebo hustější a krémovitější. Obě jsou dobré, záleží na tom, jaký je hlad a chuť.
yummi
OdpovědětVymazat