Proč to vařit? Protože je to exploze chutí a vůní!
6 porcí
Ingredience:
- Velké kuře (min 1,8 kg)
- 1 velký citrón
- 8 tenkých plátků prosciutta nebo parmské šunky
- 1 – 2 stroužky česneku (nakrájet na plátky)
- 2 vrchovaté hrsti tymiánu
- Sůl a čerstvě umletý černý pepř
- 125g změklého másla
- 1 kg předvařených, nakrájených na kousky a oloupaných brambor
- 1 velký, očištěný celer
- 2 dcl bílého vína
Troubu a pekáč předehřejeme na 220° C
Citrón oškrábat a kůru nasekat na malé kousky, prosciutto nasekat na stejně velké kousky
Citrónovou kůru a prosciutto smíchat v misce s česnekem, čerstvý tymián, osolit, opepřit, smíchat s máslem
Směsí vyplnit prostor mezi kůži a masem kuřete, na několika místech (stehna např. maso nakrojit, aby jí lépe pronikala vůně)
Napůl rozkrojený citrón vložit do dutiny v kuřeti. Péct půl hodiny.
Uvařit na kousky nakrájené brambory (nebo uvařit ve slupce a pak oloupat a nakrájet), na stejně velké kousky nakrájet celer.
Po půl hod vyndat pekáč z trouby, zvednout kuře, dát pod nějak bramborovou směs.
Brambory promíchat se směsí v pekáči, pak vrátit kuře a péct 3/4 hodiny.
Hotové kuře 10 min odstát, vyndat z pekáče brambory s celerem a výpek povařit s vínem tak, aby na stěnách pekáče nezůstala žádná šťáva.
TIP!: ekologicky chované kuře ještě podpoří výtečnou chuť všech ingrediencí!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.