Vyvoněný kuře

Nejoblíbenější recept na pečené kuře. Mísí se v něm mnoho dobře se doplňujících chutí a až na ruce a misku zamatlané od másla je příprava velice snadná. Voní bylinkama, chutná trochu citrónově, rozpadá se na vidličce.


Proč to vařit? Protože je to exploze chutí a vůní!


6 porcí

Ingredience:
  • Velké kuře (min 1,8 kg)
  • 1 velký citrón
  • 8 tenkých plátků prosciutta nebo parmské šunky
  • 1 – 2 stroužky česneku (nakrájet na plátky)
  • 2 vrchovaté hrsti tymiánu
  • Sůl a čerstvě umletý černý pepř
  • 125g změklého másla
  • 1 kg předvařených, nakrájených na kousky a oloupaných brambor
  • 1 velký, očištěný celer
  • 2 dcl bílého vína
Postup:
Troubu a pekáč předehřejeme na 220° C
Citrón oškrábat a kůru nasekat na malé kousky, prosciutto nasekat na stejně velké kousky
Citrónovou kůru a prosciutto smíchat v misce s česnekem, čerstvý tymián, osolit, opepřit, smíchat s máslem
Směsí vyplnit prostor mezi kůži a masem kuřete, na několika místech (stehna např. maso nakrojit, aby jí lépe pronikala vůně)
Napůl rozkrojený citrón vložit do dutiny v kuřeti. Péct půl hodiny.

Uvařit na kousky nakrájené brambory (nebo uvařit ve slupce a pak oloupat a nakrájet), na stejně velké kousky nakrájet celer.

Po půl hod vyndat pekáč z trouby, zvednout kuře, dát pod nějak bramborovou směs.
Brambory promíchat se směsí v pekáči, pak vrátit kuře a péct 3/4 hodiny.

Hotové kuře 10 min odstát, vyndat z pekáče brambory s celerem a výpek povařit s vínem tak, aby na stěnách pekáče nezůstala žádná šťáva.

TIP!: ekologicky chované kuře ještě podpoří výtečnou chuť všech ingrediencí!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.