Když se řekne rajská, většině lidí se vybaví nedobrá kečupová polévka ze školních jídelen. Mně se vybaví rajská omáčka s kolínkama, kterou občas dělala moje babička a já si vždycky myslela, že je dobrá spíš pro jejich psa Belinu, než pro nás. Ale to bylo těma kolínkama.
Sousedka prý naopak dělala výtečnou rajskou omáčku, jejíž zbytky dávala také Belině a jeden nejmenovaný pán se olizoval nad její miskou.
Teď ale nebudeme mluvit o omáčce (i když na tu mám recept taky), ale o polévce. Výtečná je ta, kterou dělají v některých pizzeriích. Tomatová, ne rajská kečupovská.
Nesmí být ani moc kyselá, ani moc sladká, ani moc smetanová, protože tím by se přebyla chuť rajčat.
Sousedka prý naopak dělala výtečnou rajskou omáčku, jejíž zbytky dávala také Belině a jeden nejmenovaný pán se olizoval nad její miskou.
Teď ale nebudeme mluvit o omáčce (i když na tu mám recept taky), ale o polévce. Výtečná je ta, kterou dělají v některých pizzeriích. Tomatová, ne rajská kečupovská.
Nesmí být ani moc kyselá, ani moc sladká, ani moc smetanová, protože tím by se přebyla chuť rajčat.
Proč to vařit? Protože tohle není obyčejná rajda, ale polívka, která voní létem.
Ingredience
Naložená rajčata (můžou být i čerstvá, ale musí být zralá)
Tomatový sos (třeba valfrutta dělá dobrý)
Cibule
Česnek
Bobkový list
Sůl
Pepř
Cukr
Ocet
Lžička másla
Zakysaná smetana
Bazalka
Postup
Na drobno nakrájená cibule + česnek se do zlatova osmahne v kastrolu na lžičce másla (pravé máslo - ne Flora) jídlu dodá milou domácí chuť.
Přidáme rozdrčený pepř, bobkový list, trochu soli a na kousky nakrájená rajčata a ještě trochu dosmahneme a pak podusíme, až je všechno měkké.
V této fázi je možné - podle konzistence - přidat trochu vody.
Když vzbikne jednotná směs avše nám chutná, můžeme servírovat.Navrch dáme lžíci zakysané smetany a ozdobíme bazalkou. Na fotce je šalvěj, protože jsem neměla bazalku.
TIP:Smetanu lze přidat už v průběhu připravy, celé polévka se tím velice zjemní.
Doba přípravy:
Cca půl hodiny
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.