Pečená perlička a brambory s celerem

Perlička, to je pochoutka pro labužníky. Chutě v tomhle receptu, to je úplná smyfonie chutí. 
Mix brambor a celeru - překvapivě delikátní.

Když se chcete rozmazlovat.


Ingredience:

1 akorát velká perlička
1 velký citrón
8 tenkých plátků prosciutta nebo parmské šunky
1 – 2 stroužky česneku (nakrájet na plátky)
2 vrchovaté hrsti tymiánu
Sůl a čerstvě umletý černý pepř
125g změklého másla
1 kg brambor
1 velký, očištěný celer
2 dcl bílého vína

Postup:
Troubu a pekáč předehřejeme na 220° C
Citrón oškrábat a kůru nasekat na malé kousky, prosciutto nasekat na stejně velké kousky.
Citrónovou kůru a prosciutto smíchat v misce s česnekem, čerstvý tymián, osolit, opepřit, smíchat s máslem.
Směsí vyplnit prostor mezi kůži a masem.
Napůl rozkrojený citrón vložit do dutiny v perličce a dát do trouby.

Uvařit na kousky nakrájené brambory, rozmačkat na kaši. Můžete přidat i mléko a máslo a udělat klasickou bramborovou kaši.

Celer nakrájet cca na 2 cm kousky.
Cca po 45 min (podle toho, jak má perlička velké a pevné svaly) vyndat pekáč z trouby a okolo perličky nasypat celer. 
Celer smíchat s již vypečenou šťávou a péct ještě zhruba dalších 45 min, nebo dokud maso nepůjde od kosti.

Hotovou perličku nechat 10 min odstát, vyndat z pekáče celer a výpek povařit s vínem tak, aby na stěnách pekáče nezůstala žádná šťáva.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.