Švestková povidla

Rohodla jsem se udělat domácí povidla. Předloni jsem úrodu domácích švestiček prošvihla, loni jsem byla připravená na 8hodinovou přípravu v troubě, ale nebyly švestky, tak jsem se konečně dočkala tenhle rok. Pěkná domácí úroda nádherných fialových švestiček. Kdo by odolal? Nakonec jsem po dlouhém zkumání ideálních a vyzkoušených receptů zjistila, že pečení v troubě a pravidelné míchání není vůbec třeba. Povidla stačí vařit tři hodiny a uvařit se dají v hrnci. Hurá! Tady je recept, který jsem použila.

Když nechcete riskovat znehodnocení pekáče a stát u plotny 8 hodin.




Suroviny:
1 800 g švestek
900 g cukru
120 ml octa
2 trubičky skořice
4 lžíce rumu

Postup:
Švestky odpeckujeme a nakrájíme na kousky. Zasypeme cukrem a zalijeme octem. Necháme odležet alespoň přes noc.

Druhý den přidáme skořici a vaříme v zaklopeném hrnci hodinu zprudka, poté cca dvě hodiny na mírném ohni. V průběhu vaření občas zamícháme, aby se nám povidla nepřilepila. Já jsem na konci vyndala skořici a dolila pár lžiček rumu, který jsem cca 5 minut povařila.

Když už je konzistence akorát, stáhneme z ohně a hotovými povidly plníme sklenice, které po uzavření ihned otočíme dnem nahoru.

Z tohoto množství švestek byste měli získat 1,75l povidel.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.