Stále jsem nepřišla na kloub tomu, kdy se pečivu říká koláč, a kdy buchta. Tohle zrovna bych nazvala spíš buchtou, ale nakonec jsem se rozhodla zachovat oficiální název. Myslim, že při všem tom šíleném krémovém cukroví je tenhle perníkovitý zákusek super trefa na chladné zimní večery. Je tam spousta koření, med, celozrnná mouka, to prostě nemůže být škodlivé, naopak. Myslim, že by se to dokonce dalo podávat při nachlazení.
Když už vás ani svařák nezahřeje.
Ingredience
(do remosky, na dortovou formu doporučuji zdvojnásobit množství)200 g másla nebo margarínu
85 g cukru
3 lžíce medu
240 g mouky
1 lžička prášku do pečiva
2 lžičky skořice
1 lžička mletého zázvoru
2 lžičky mangového koření
3 vejce
šťáva z jednoho pomeranče
nastrouhaná kůra z pomeranče
Postup
Rozehřejeme máslo, přidáme med a cukr a mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Necháme trochu zchladnout.
Smícháme prosátou mouku, prášek do pečiva, skořici, zázvor a mangové koření. Do medové směsi střídavě přidáváme směs mouky a vajíčka. Vše důkladně prmícháme, aby vznikla jednolitá hmota. Nakonec přidáme pomerančovou šťávu a kůru.
Směs dáme do vymazané formy na dort a v předehřáté troubě na 180°C pečeme asi hodinu.
Tip
Koláč je lepší nechat několik dní odležet, podáváme třeba se šlehačkou, která krásně zjemní tu kořenitou chuť.
Když už vás ani svařák nezahřeje.
Ingredience
(do remosky, na dortovou formu doporučuji zdvojnásobit množství)200 g másla nebo margarínu
85 g cukru
3 lžíce medu
240 g mouky
1 lžička prášku do pečiva
2 lžičky skořice
1 lžička mletého zázvoru
2 lžičky mangového koření
3 vejce
šťáva z jednoho pomeranče
nastrouhaná kůra z pomeranče
Postup
Rozehřejeme máslo, přidáme med a cukr a mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Necháme trochu zchladnout.
Smícháme prosátou mouku, prášek do pečiva, skořici, zázvor a mangové koření. Do medové směsi střídavě přidáváme směs mouky a vajíčka. Vše důkladně prmícháme, aby vznikla jednolitá hmota. Nakonec přidáme pomerančovou šťávu a kůru.
Směs dáme do vymazané formy na dort a v předehřáté troubě na 180°C pečeme asi hodinu.
Tip
Koláč je lepší nechat několik dní odležet, podáváme třeba se šlehačkou, která krásně zjemní tu kořenitou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.