Kulajda koprová

Klasická houbová kulajda je klasika, ale existuje (a výborně chutná) i alternativa s koprem a vajíčkem. Zvlášť teď na jaře, když je všude plno čerstvého kopru. Recept na omáčku je podobný, jen se brambory vaří zvlášť. Podávát lze s vajíčkem nebo masem.

Když je na jaře zima a hnusně a potřebujete něco pořádného do žaludku.





Ingredience:
2 lž mouky
1 lž másla
3 větší brambory
2 vajíčka
hrst kopru
500 ml vývaru (nebo aspoň bujónu)
200 ml 40% smetany
200 ml mléka
sůl
ocet
cukr

Postup:
Brambory osloupeme a nakrájíme na kostičky.
V hrnci rozpustíme máslo a za stálého míchání na něm osmahneme mouky, aby nám vznikla světlá jížka.
Jížku zalijeme vývarem a přidáme brambory a mléko a vaříme asi 20 minut.
Mezitím natvrdo uvaříme vajíčko a nakrájíme na kostičky. Přihodíme do polévky.
Hned po vajíčku přidáme na kousky nasekaný kopr, osolíme, osladíme a okyselíme octem a ještě převaříme. Přidáme smetanu a dochutíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.