Chřest patří mezi zdravou a dietní zeleninu. Má vysoký obsah vody a tím i málo kalorií (22 kcal na 100g), takže je vhodné zapojit ho do jídleníčku třeba při dietě. Navíc obsahuje hodně vitamínu a minerálů (vitamín B, kyselina listová, draslík, fosfor, zinek nebo hořčík).
Jmeňoučká chtřestová polévka se hodí jak v létě za studena, tak na dlouhé zimní večery.
Ingredience:
svazek chřestu
2 jarní cibulky
4 lž másla
cca litr vývaru (lze použít i bujón)
100 ml smetany
sůl
pepř
Postup:
Cibulku nakrájíme na jemno a na másle lehce osmahneme.
Zalijeme vývarem a necháme pozvolna vařit.
Chřest oloupeme a okrájíme ztvdrlé části, nakrájíme na menší kousky a vaříme ve vývaru asi 20 min, dokud chřest nezměkne.
Když je chřest hotový, odstavíme z plotny, rozmixujeme (nebo propasírujeme) na jemno a přidáme smetanu a 1 lžíci másla.
Ozdobit můžeme pažitkou, nebo rozdrceným barevným pepřem.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.