Mazanec

Na Velikonoce nebo pro radost, příprava mazance chvíli zabere, ale o to větší pak má člověk radost z výsledku. Můj první pokus se zdařil díky dobrému receptu, takže jsem se rozhodla se o něj podělit. Příprava je spíš náročná na čas, než na práci, a tak při dodržování receptu a pracovního postupu si můžete být jistí, že se dílo zadaří.

K snídani i ke svátku.
Ingredience:
(stačí na dva středně velké kousky, které se vejdou do větší remosky)
300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
150 ml mléka
35 g čerstvého droždí
špetka soli
125 g cukru krupice
125 g másla
2 - 3 žloutky + 1 na pomazání
kůra z půlky čerstvého citrónu
hrst rozinek (můžou být namočené v rumu)
hrst mandlových lupínků

Postup:
1. Kvásek
1 lž hladké mouky, 1 lž cukru a rozdrobené droždí rozmícháme ve 3/4 mléka a necháme kynout v telpe cca 10 min.

2. Těsto
Prosijeme mouku se solí, přidáme cukr, kousky měkkého másla, zbytek mléka, citrónovou kůru. Vše smícháme dohromady a nakonec spojíme s kváskem. Hněteme aspoň 20 minut. Těsto lze hníst klidně i rukama. Pak necháme kynout (pod utěrkou) dokud těsto nezdvojnásobí objem.

3. Mazanec
Těsto rozdělíme na dvě části (pokud budeme péct v remosce), propracujeme, a přidáme rozinky. Vytvarujeme bochníček, potřeme máslem a posypeme mandlemi. Necháme ještě chvíli vykynout a pak dáme péct. 
(V troubě předehřáte na 130° C pečeme 45 min, v remosce o trochu méně.)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.