Nejlepší je jako základ pro pořádnou pařbu nebo jako léčba po ní.
V každém případě s chlebíkem chutná nejlépe.
Pro větší společnost.
Ingredience:
Základní
hovězí kližka a cibule v poměru 1: 1 - rozpis je pro 3 kg masa
olej a sádlo (osvědčila se kombinace obojího)
špek cca 5 dkg
sladká paprika 10 dkg
červené víno 0,75 l - opět v poměru 1: 1 - 1 díl do guláše a 1 díl do Šindyho, aby mu šla práce lépe od ruky
hovězí vývar na podlévání cca 1,5 litru (recept viz níže)
česnek 8 - 10 stroužků
sůl
hrst strouhanky na zahuštění - ale většinou není potřeba, cibule v uvedeném množství to zahustí bez problémů
olivový olej (vysvětlení viz příprava masa)
Koření a pochutiny
bobkový list cca 6 lístků
celý pepř cca 15 kuliček
nové koření --""--
jalovec cca 8 kuliček
rajský protlak - 2x malá plechovka + pořádná lžíce cukru
majoránka
masox
Nádobí
kvalitní kastrol o velikosti alespoň 10 - 12 l se silným dnem
hlubší pánev
kastrůlek na vývar
ostré nože - jinak se strašně navztekáš !!
na krájení velké prkénko nebo vál na těsto (těch surovin je fakt hromada)
1.) Příprava masa a vývaru
Kližku odblanit, očistit a nakrájet na střední kostky.
Okrojky použít na vývar na podlévání (cca 1,5 l studené vody,1 cibule včetně slupky, 2 stroužky česneku, 1 masox, špetka soli, pár kuliček pepře a nového koření).
Vývar nechat táhnout na velmi mírném plameni alespoň hodinu!
a nechat přes noc.
Samotná příprava masa zabere asi tak hodinu a čtvrt !
2.) Cibule
Počítej, že si popláčeš ...
Oloupat a nakrájet 3 kg cibule zabere tak hodinu (pokud nejsi profík).
V kastrolu rozpal olej, sádlo a na kostičky nakrájený špek.
Současně rozehřej olej na pánvi, cibuli dělej zároveň v kastrolu i na pánvi, ušetříš fůru času - pánev naplníš postupně tak čtyřikrát, jakmile cibule zesklovatí,šup s ní do kastrolu.
Když je cibule všechna v kastrole, přidej nadrobno nakrájený česnek, rychle zamíchej a vzápětí tam vyklop maso - dělej ho zprudka, ať se zatáhne. (Viz rozdíl na fotkách 5 a 6.)
KLÍČOVEJ MOMENT
Nasypeš tam pytlík sladké papriky a tu lžičku pálivé, necháš chvilku - odhadem půl minuty - pražit a okamžitě podleješ dvěma sběračkami vývaru - když se paprika nechá pražit déle, tak zhořkne!
A hned stáhni plamen na mírno, teď už to bude pohodička ...
Chvilku počkej, až začne maso pouštět šťávu, v ten moment ho osol, promíchej, přidej všechno koření a červené víno - klíďo tu půlku flašky naráz a přiklop poklicí.
Zhruba jednou za dvacet minut promíchej a pokaždé podlij horkým vývarem, asi tak po hodině a půl přidej protlak a cukr a opět promíchej.
Při dalším míchání ochutnej maso, jestli už měkne.
No a pokud tě netlačí čas a guláš máš až na další den, tak ho dej vychladnout do špajzu.
Druhý den ho už jen ohřej, vylov koření a ochutnej, jestli není potřeba dochutit, osolit , případně ještě podlít nebo zahustit.
A pokud máš ráda majoránku, rozemni ji v ruce, nasyp ji pod poklici těsně před servírováním a nechej chviličku přiklopeno, až potom to promíchej.
Ideální přílohou je čerstvý chleba a plzeňské pivo...
Tipy a zásadní body:
Zásadní body
Maso, cibule a paprika musí být kvalitní!
Časová náročnost - pokud si nepřipravíš maso den předem, tak počítej, že strávíš u plotny tři hodiny v kuse!
Tipy
Pokud nemáš červené víno, stačí tam nalít poctivýho panáka dobrý kořalky (gin, vodka, slivovice).
Rajský protlak možno nahradit kečupem - pouze kvalitním.
Místo chilipapričky možno dát Tabasco - ale s tím opatrně!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.