Vzpomínáte, jak jste jako malí dostávali od maminky různé speciality a vychytávky, které už dneska nikdo nedělá nebo nikde nemají? Třeba jemňoučká čočková polévka, pěkně propasírovaná, žádné kusy ničeho, jen jemňoučký krém? V našem věku si ji musíme udělat sami. Recept je tu.
Trocha melancholického vzpomínání na zašlé časy.
Ingredience:
Hrnek čočky
1 cibule
3 stroužky česneku
1 brambora
2 mrkve
1/2 pórku
1 petržel
1/2 balení zakysané smetany
5 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
3 bobkové listy
špetka soli
lžíce oleje nebo másla
bujón (není nutný)
Postup:
Čočku necháme přes moc namočenou ve vodě, aby změkla. Zbylá nevstřebaná voda se prý výborně hodí na zalévání kytek.
Česnek, cibuli a petržel nakrájíme na malé kousky a lehce osmahneme na másle. Zalijeme horkou vodou, přidáme bujón, koření, vypranou čočku a zbývající na jemno nakrájenou zeleninu. Vaříme, dokud není čočka měkká, tedy aspoň 1 hodinu.
Pak rozmixujeme. Rozmixovanou směs ještě propasírujeme přes cedník a můžeme dochutit zakysanou smetanou.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.