Štrůdl už tu byl, jablka v županu taky. Ale co dělat, když nám v lednici zbylo od Vánoce ještě trochu másla, z kterého už nikdo pozdě po večerech neměl sílu dělat cukroví a nebo když máme z chalupy ještě pár jablek, které už hlásí, že je potřeba je sníst? Můžeme z jablek udělat mrkvový salát, nebo tento jednoduchý koláč naruby. Recept údajně pochází ze speciální francouzské receptury, já ho mám z českého časopisu.
Quand vous voluez une chose francaise.
Ingredience:
200 g hladké mouky
200 g másla
100 g cukru
6 jablek
1 žloutek
1 citrón
50 ml vody
sůl
Postup:
Mouku zpracujeme s na kousky nakrájeným máslem (1/2), solí, žloutkem a vodou. Ze vzniklé směsi uděláme kouli a dáme ji na hodinu odpočinout v mikroténovém sáčku do lednice.
Jablka oloupeme a nakrájíme na osminky, které pokapeme citrónem, aby nezhnědly.
Odpočaté těsto rozválíme do velikosti, aby pokrylo pečící misku.
V pečící míse zkaramelizujeme cukr, až zhnědne smícháme ho s druhou polovinou másla a mícháme, dokud nevznikne jednotná hmota. Poté do směsi naklademe těsně vedle sebe jablka. Vše překryjeme uváleným těstem, jehož povrch propícháme vidličkou.
Pečeme asi 45 min na 160 st. Upečený koláč vyklopíme a podáváme ještě teplý.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.