Citrónový Cheesecake za studena

Na těchto stránkách jsem již uvedla recept na cheesecake pečený, ale existuje i takový, který se nepeče a pouze chladí. Inspirovala jsem se opět několika tipy z domácích i mezinárodních kuchařek a přikládám recept na opravdu famózní cheesecake. Postup a ingredience jsou podobné jako u toho pečeného, ale chuť je zcela jiná.

Proč to zkusit? Nepeče se to, nevyžaduje to žádné speciální dovednosti a chutná to božsky.

Ingredience:
Pro skleněnou formu o průměru 25 cm

Korpus
1 balení sušenek Club
cca 100 g obyčejného másla

Náplň
400 - 500 g tvarohu (polotučný, měkký)
2 žloutky
1 vanilkový cukr
4 lžíce přírodního cukru
1/2 kelímku smetany (použita 12%)
citrónová štáva z 1/2 citrónu
kůra z citrónu
1 balení želatiny za studena
150 ml vody

Postup:

1.) Korpus
V pulsním mixéru (s dlouhými noži) rozdrzíme sušenky na jemno.
Do směsi přidáme máslo a mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne jakási celistvá hmota.
Hmotou ze sušenek rovnoměrně pokryjeme dno pečící misky tak, aby nikde nebyla mezírka a na dně byla vrstva kompaktní.

Formu i s korpusem dáme do mrazáku a vyndáme až když je hotová náplň.

2.) Náplň
Tvaroh s cukrem dáme do pulsního mixéru, aby se vytvořila hladká hmota a vše bylo dobře promícháno. Tvaroh se v mixéru hezky zjemní.
Přidáme smetanu, šťávu z citrónu, citrónovou kůru a žloutky a vše důkladně promícháme.
Želatinu důkladně rozmícháme ve 150 ml vody a smícháme se směsí.
Takto připravenou směs nalijeme na korpus a dáme přes noc vychladit. (Stačily by i 3 hodiny, ale přes noc se vše lépe rozleží).

Tip:
Můžeme ozdobit citrónem či limetou, na vrch lze dát také např. malinovou marmelédu.

V původním receptu, z kterého jsem hlavně vycházela byla použita smetana na šlehání. Smetana se ušlehala (ne úplně napevno, ale dost, aby držela), a jemně se zabalila do připravené směsi po tom, co se tam dala želatina. I to stojí za zkoušku.

Odlehčená varianta tohohle receptu je "Cheesecake Míša", který ale vůbec nepřipomíná zmrzlinu se stejným názvem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.