Cuketové lodičky s hovězím masem

Přichází pomalu čas sklizní z našich zahrádek. Své slovo dostává jedna z mých neojoblíbenějších plodin - cuketa. Cuketa známá také jako cukína je úžasně variabilní zelenina, ze které můžete uvařit polévku, přidat ji do těstovin, pod maso nebo ji nastrouhat do buchty. Tento recept je opět inspirován řeckou kuchyní.

Když zbožnujete cukety v kombinaci s masem a sýrem.






Ingredience

(pro 3 osoby)

3 cukety (menší či středně velké)

300 g mletého hovězího masa

1 větší cibule

3 stroužky česneku

200 ml suchého bílého vína

300 ml hovězího vývaru

50 g sýra (např. Feta, Balkán, Parmazán)

100 ml (zakysané) smetany

2 lžíce olivového oleje

pepř tří barev

sůl (himalájská růžová)

směs bylinek (oregano, bazalka, šalvěj)

Postup

Cukety podélně rozřízneme a na půlky. Opatrně vydlabeme čajovou lžičkou dužiny tak, abychom dostali stejnoměrně hluboké lodičky. 

Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém opražíme cibulku. Přidáme kvalitní mleté hovězí maso, které restujeme do zhnědnutí. Poté maso podlijeme trochou vývaru a trochou bílého vína. Přidáme prolisovaný česnek a necháme směs dusit nejméně hodinu na mírném plameni, podle potřeby podléváme vývarem a vínem, tak aby se maso nevysušilo. Krátce před koncem přidáme na drobno nasekané bylinky (dle vlastní chuti a dosolíme, dopepříme. 

Připravíme si zapékací misku, kterou zlehka promažeme olivovovým olejem. Masovou směsí naplníme připravené cuketové lodičky. Jemně maso vtlačíme lžící dovnitř, aby se jeho chuť maximálně propojila s cuketou. Připravené cuketové lodičky přelijeme směsí ze zakysané smetany a sýra.  Pečeme v troubě cca 20 min. Podáváme se salátem nebo pečeným bramborem.

Tip 

Připravte si menší cukety, které nemají uvnitř jádřince. Vydlabanou dužinu cukety můžete vmíchat do masové směsi (bude šťavňatější a nebudete potřebovat tolik masa) nebo ji použít při vaření cuketové polévky. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.