Řecký salát s lilkem

Miluji lilek. Lilek známý také jako baklažán je skvělý s česnekem a bylinkami (třeba oregano, bazalka, petržel nebo koriandr). Určitě se tady taky časem objeví mé oblíbené kombinace s mletým masem, rajčaty, těstovinami nebo grilovaný lilek s jogurtovým dipem. Pokud vám po přípravě některého z uvedených jídel zůstane kousek v lednici, přidejte ho do tohoto řeckého salátu, kde si skvělě rozumí  s balkánem, rukolou, olivami a citronem.

Když milujete lilek a řeckou kuchyni.

 

Ingredience

 

3 hrsti rukoly

10 černých oliv

¼ lilku

50 g balkánského sýra

1 lžíce strouhaného parmazánu nebo jiného tvrdého sýra

2 lžíce olivového oleje

citron 
 
pepř tří barev 

bazalka 

sůl (himalájská růžová)


Postup

 

Lilek není potřeba před úpravou do salátu prosolovat ani nechávat vypotit. Nakrájejte ho na tenké nudličky a zlehka osmahněte na lžíci olivového oleje. Operte rukolu, nechte ji okapat na sítku a poté ji dejte do větší salátové mísy. Přidejte balkánský sýr nakrájený na malé čtverečky. Černé olivy operte pod tekoucí vodou, abyste je zbavili slaného láku. Přidejte olivy a opečený lilek, zlehka opepřete ideálně čerstvě umletým pepřem, případně doplňte bylinkami, které máte rádi (bazalka). Přidejte lžíci olivového oleje a pár kapek citronu. Solte opatrně nebo vůbec, přeci jen olivy i balkán jsou sami o sobě dost slané. Posypejte strouhaným parmazánem či jiným tvrdým sýrem (pokud nemáte sýra nikdy dost) a podávejte dokud je lilek ještě alespoň z části teplý.

Tip 

Specifická hořká chuť rukoly dodává salátu ten správný šmrnc, spoustu lidí ji ale nemusí, můžete ji zaměnit za polníček či jiný zelený salát.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.