Jablečný závin

Je to téměř klasika. Jednoduchý, rychlý, chutný. Dá se udělat na 100 způsobů a pořád bude vynikající. Těžko se na něm dá něco pokazit.

Možná máte na podzim hodně jablek, která je potřeba spotřebovat, možná čekáte návštěvu a nevíte co honem honem nachystat. Nebo vám zbylo listové těsto, když jste dělali jednoduchou a superrychlou pizzu. Důvodů, proč dělat štrůdl je hodně. Nejlépe chutná teplý, podávaný se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Ingredience:
Listové těsto
Cca 8 středně velkých jablek
2 lž. mouky
Malou misku hrozinek
Skořice
Vanilkový cukr
Vajíčko
(na drobno nasekané vlašské ořechy, nebo mandle, příp. kokos)
Strouhanku, pokud jsou jablka hodně šťavnatá

Postup:
Z těsta vyválíme (na moukou posypaném válu) ovál nebo jakýsi obdélníkový tvar (z celého těsta by měly být 2)
Jablka nastrouháme, smícháme se skořicí, hroznikami a cukrem (případně opraženou strouhankou)
Směs z jablek rovnoměrně rozprostřeme na těsto a zarolujeme (je potřeba nechat volné kraje, aby se těsto spojilo a směs netekla ven)
Dáme na plech (buď potřený máslem, nebo jen na pečící papír)
Vršek štrůdlu potřeme žloutkem, aby měl krásně zlatavou barvu
Pečeme asi 20 min

Tip:
Do náplně lze přidat na jemno nasekané ořechy, mandle nebo kokos
Lze přidat tvaroh nebo vanilkovou směs

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.