Tenhle skvělý dort jsem poznala v Austrálii a dlouho mi trvalo, než jsem se dopracovala k tomu, abych ho vyzkoušela i v domácích podmínkách. A stará plynová trouba nebyl jediný důvod. Nakonec přišla ta správná doba a já trochu lituji, že jsem ho nevyzkoušela dřív, protože je výborný (jak korpus, tak ovoce navrchu) a taky snadný na přípravu. Navíc, neobsahuje mouku, takže je bez lepku.
Když pečete pro celiaka.
Ingredience:
na korpus:
4 vaječné bílky
250 g moučkového cukru
1 čajová lžička kukuřičného škrobu
1 čajová lžička vinného octa
1 vanilkový cukr
navrch:
hrst borůvek
150 g čerstvých jahod
cca 2 lžíce moučkového cukru
Postup:
Z bílků ušleháme sníh a poté do nějak zlehka vmícháme cukr, pak škrob, ocet a vanilkový cukr.
Na pečící papír nakreslíme kruh, který vyplníme sněhem. Po krajích by měla být o něco vyšší vrstva než uprostřed.
Předehřejeme troubu na 120°C a sušíme hodinu, poté necháme ve vypnuté troubě postupně dojít.
Já jsem korpus nechala odležet do druhého dne.
Vršek můžeme ozdobit podle libosti, často se ještě mezi ovoce dává šlehačka, ale to už by byla opravdu kalorická bomba a i ovoce samotné chutná skvěle.
Část borůvek i jahod oddělíme a zbytek smícháme s na kousky nakrájenýma jahodama. Promícháme, přidáme cukr a rozmačkáme vidličkou.
Chvilku před tím, než budete dort podávat polijte rozmačkaným ovocem a vršek ozdobte tím celým.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.