Nejradši mám recepty, kde se potkávají výborné ingredience a tu a tam něco již vyzkoušeného. Jako třeba tenhle dort, inspirovaný Aniččinou buchtou. Základ je podobný, poleva trochu čokoládovější a chutná pořád dobře.
Když zapomente zákusky v cukrárně.
Ingredience:
- korpus
3 hrnky žitné mouky
1 hrnek cukru demerara
2 lžíce kakaa
1 balení prášku do pečiva
1 hrnek oleje
2 hrnky vody
2 vejce
- poleva
1/2 tabulky čokolády na vaření
20 g másla
lžička rumu
- na ozdobu
balení jahod
plátky mandlí
Postup:
Smícháme suché ingredience, pak přidáme olej, vejce a podle potřeby vodu. Důkladně promícháme.
Korpus pečeme ve vymazané formě (nejlépe remosce) asi 35 minut, nebo dokud se nepřestane těsto lepit na špejli.
Upečený korpus dáme na velké síto a necháme vychladnout.
Poté připravíme polevu. Já jsem ji dělala tak, že jsem nechala ve vodní lázni rozpustit máslo s čokoládou a troškou rumu. Pak jsem za pomoci takové té moderní mašlovačky směs natřela na korpus (obzvlášť navrchu se hodně vsáklo dovnitř). Po stranách jsem naskládala mandle a navrch jahody. Před podáváním je opět dobré nechat polevu trochu ustálit.
Tipy a doporučení:
Zbylou čokoládu můžete sníst s jahodama jako fondue.
Výborně by se k dortu hodila domácí šlehačka, stejně tak by bylo dobré korpus rozkrojit a vevnitř promazat nějakou výraznější marmeládou.
Jelikož jahody nejsou nijak ošetřené, je potřeba dort sníst velmi brzy, ideálně tentýž den.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.