Smažené kapří řízky má většina rodin, včetně té mojí, na štědrovečerní tabuli každý rok. Nic proti, ono je to tak dobré, ale občas to chce trochu zpestření. Před několika lety jsem narazila na recept na kapra na černo a konečně došlo na to, abych ho vyzkoušela. Vypadá to pracně, ale není to tak zlé. A chutná skvěle. Otestováno na 10 mlsných jazýčcích a chutnal všem. Jen to večerní světlo na focení je horší.
Když chcete něco jiného, než smažené řízky.
Ingredience:
(pro 4 - 6 osob)
fileta z půlky kapra (4 - 6 kousků)
3 lžíce másla
mrkev
1/2 celeru
petržel
1 cibule
1 lžíce třtinového cukru
2 hřebíčky
2 snítky tymiánu
7 kuliček černého pepře
1 bobkový list
2 kolečka citrónu i s kůrou
4 lžíce vinného octa
0,5 l vody
4 lžíce švestkových povidel
hrstička sušených švestek
1 lžíce rozinek
1 lžíce vlašských ořechů (nasekaných na kousky)
1 lžíce mandlových plátků
2 lžíce nastrouhaného perníku
Postup:
Zeleninu oloupáme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibulku nasekáme na kostičky.
Máslo rozehřejeme ve větším kastrólu nebo v hluboké pánvi, na kterou máme pokličku, a osmahneme na něm zeleninu a cibulku. Přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Přidáme koření a citrón a ještě asi minutku opékáme.
Přilijeme ocet a necháme ho odpařit.
Směs zalijeme horkou vodou a vaříme ještě 5 minut.
Do směsi dáme filety z kapra a dusíme 15 minut. Je dobré občas maso otočit, aby se udělalo z obou stran. Po 15 minutých maso vyndáme do misky a přiklopíme talířem, aby moc neprochladl.
Do omáčky přidáme 2 lžíce povidel a povaříme 5 minut. Poté směs propasírujeme, vrátíme na pánev a přidáme zbylé 2 lžíce povidel, nasekané švestky, hrozinky a ořechy. Vaříme dalších 5 minut, pokud je omáčka moc řídká, můžeme zahustit perníkem.
Nakonec dáme maso zpět do omáčky prohřát. Podávat můžeme s chlebem, případně s bramborem.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.