Když chcete něco jiného, než smažené řízky.
Ingredience:
(pro 4 - 6 osob)
fileta z půlky kapra (4 - 6 kousků)
3 lžíce másla
mrkev
1/2 celeru
petržel
1 cibule
1 lžíce třtinového cukru
2 hřebíčky
2 snítky tymiánu
7 kuliček černého pepře
1 bobkový list
2 kolečka citrónu i s kůrou
4 lžíce vinného octa
0,5 l vody
4 lžíce švestkových povidel
hrstička sušených švestek
1 lžíce rozinek
1 lžíce vlašských ořechů (nasekaných na kousky)
1 lžíce mandlových plátků
2 lžíce nastrouhaného perníku
Postup:
Zeleninu oloupáme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibulku nasekáme na kostičky.
Máslo rozehřejeme ve větším kastrólu nebo v hluboké pánvi, na kterou máme pokličku, a osmahneme na něm zeleninu a cibulku. Přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Přidáme koření a citrón a ještě asi minutku opékáme.
Přilijeme ocet a necháme ho odpařit.
Směs zalijeme horkou vodou a vaříme ještě 5 minut.
Do směsi dáme filety z kapra a dusíme 15 minut. Je dobré občas maso otočit, aby se udělalo z obou stran. Po 15 minutých maso vyndáme do misky a přiklopíme talířem, aby moc neprochladl.
Do omáčky přidáme 2 lžíce povidel a povaříme 5 minut. Poté směs propasírujeme, vrátíme na pánev a přidáme zbylé 2 lžíce povidel, nasekané švestky, hrozinky a ořechy. Vaříme dalších 5 minut, pokud je omáčka moc řídká, můžeme zahustit perníkem.
Nakonec dáme maso zpět do omáčky prohřát. Podávat můžeme s chlebem, případně s bramborem.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.