Šalvějový sirup

Hned na úvod, tohle není sirup, kterým si vyléčíte chřipku. Můžete si jím ale ochutit vodu, namísto
uměle vyrobených a obarvených šťáv. A protože šalvěj je léčivá, určitě vám aspoň trochu nastimuluje trávení a třeba i pomůže od dalších neduhů. Žízeň uhasí spolehlivě.

Když už si nechcete kupovat barevné sirupy.



Ingredience:
(na litr sirupu)
3 hrnky vody
7 polévkových lžic třtinového cukru
7 květů šalvěje (dají se použít i listy)
1 citrón, oloupaný a nakrájený na kostičky

Postup:
Vodu nalijeme do kastrólu na plotně a dáme na mírný oheň. Přidáme cukr a květy šalvěje.

Květem rozumím celou jednu hlavičku, ne jeden kvítek. Kvítky z hlavičky je lepší otrhat, ale není to nutné.
Nakonec přidáme na kostičky nakrájený citrón.

Nahříváme asi 10 min, poté celou směs scedíme. Není nutné, aby vše prošlo varem, ale tak na 90°C by bylo dobré se dostat.

Podáváme cca v poměru 1dcl na 1 litr vody, spolu se šťávou z jednoho citrónu.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.