Pastyňákový krém

Ještě nedávno jsem pořádně nevěděla, co to vlastně je, ten pastyňák. Hned na úvod tedy můžu říct, že je to taková velká petržel a tuhle polévku lze připravit jak z petržele, tak z pastyňáku. Myslím, že ta petrželová bude sladší. Jednoduchost celého receptu a to, že je bez lepku, bez laktózy, bez masa, vhodný pro vegany i vegetariány mě zcela fascinuje. A ta polévka je skoro tak dobrá jako čočko-mrkvová, která vlastně splňuje stejné parametry. A ještě je z lokálních surovin.

Když chcete jíst zdravě a česky.



Ingredience:
(asi na 6 porcí)

2,5 pastyňáku
2 středně velké brambory
1 střední cibule
1 stroužek česneku
3 bobkové listy
pepř
sůl
olej

muškátový oříšek na ozdobu

Postup:
Pastyňák, brambory, cibuli i česnek oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
Na rozpáleném oleji osmahneme cibulku, přidáme česnek a asi lžíci nastrouhaného pastyňáku, aby byla chuť polévky intenzivnější. Když je všechno lehce osmahnuté, dolijeme do kastrólu vařicí vodu a přidáme zbylé ingredience.
Vaříme tak dlouho, dokud všechna zelenina nezměkne. Nakonec celou směs propasírujeme a můžeme podávat.

Muškátový oříšek lze použít na závěr na ozdobu, nebo můžeme přidat pár snítek petržele.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.