Makový muffin


Tradičního čokoládového i borůvkového muffina už umíme, tak je na čase vyzkoušet něco míň tradičního, skoro bych řekla typicky českého. To je muffin s mákem. Chutná skoro stejně jako makovník, ale v téhle praktické formě se hodí třeba i na výlet, nebo na svačinu do školy. Nehledě na to, že mák je velice zdraví - obsahuje víc vápníku, než mléčné výrobky (ve 100 g máku je obsažena doporučená denní dávka vápníku pro dospělého).

Doporučujeme těhotným ženám a lidem trpícím osteoporózou. Nedoporučujeme řidičům, neboť jak píši na wiki: "Při hodnocení policejní hlídkou by velké jedlíky makových koláčů proto mohlo čekat i obvinění z řízení pod vlivem omamných a psychotropních látek."



Ingredience:
(na 12 ks)
85 g Hery, kterou rozehřejeme v kastrólku
2 vejce
180 ml mléka
120 g cukru
semínka z vanilky nebo 2 vanilkové cukry
200 g prosáté mouky, klidně polohrubé
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
velká miska umletého máku (tak velká, jak máte rádi mák:-)

Postup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva a jedlou sodou.
S rozpuštěným máslem smícháme vajíčka, cukr, mléko a vanilku.
Pak smícháme obě dvě směsi, přidáme mák a plníme košíčky ve formě.
Je lepší použít papírové košíčky, aby se muffiny pak lépe vyndavaly.
Těstem plníme po okraj, těsto krásně nebyde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.