Svatomartinská skoro husa (aneb Kachna) s bramborovýma knedlíkama a červeným zelím

Sice na svatého Martina je tradičním jídlem husa, ale na rovinu, nejen, že husu jen tak nebudu shánět po všech čertech, ale navíc by se mi asi ani nevešla do trouby. Taková domácí biokačenka nasytí skoro 8 hladových krčků (když uděláte zákusek a předkrm:-) a nehrozí, že se někdo bude muset v noci potácet do nemocnice se žlučníkovým záchvatem. Tak tedy výjimečně celý recepis, včetně přílohy.

Ideálně na svatého Martina.




Ingredience:
(pro 6 - 8 lidí)
- na kačenku
jedna celá kachna
sůl
kmín
jablko

- na knedlíky
směs na bramborový kndlík v prášku (slibuju, výhledově přidám i celý domácí)
sůl

- na zelí
serilované zelí (dvě balení)
sůl
cukr
ocet

- k pití
pivo nebo svatomartinské vínko

Postup:
Začneme kačenou, kterou můžeme péct klidně 4 hodiny.
Kachnu osolíme z venku i uvnitř, pokmínujeme a prsama dolu dáme do pekáče. Přidáme asi 2 cm vody, přiklopíme a dáme do trouby. V plynové pečeme na nejmenší teplotu. Dovnitř můžeme vložit jablko, aby maso nevyschlo.
Asi po hodince (když už je vršek trochu opečený kachnu otočíme).
Za další hodinu zase, případně po půl hoďce.  Asi po první hodině lehce propícháme kůži, aby vyteklo sádlo. Sádlo pak opatrně sbíráme do mističky bokem.
Po 2 hod nastříhneme stehna, aby se kachna lépe propekla.
Postupně ještě párkrát můžeme otočit, sebrat sádlo a podávat.

Následuje zelí. Obsah sáčku vysypeme do hrnce, přidáme vodu (asi 3 dcl, případně můžeme dolévat). Chvíli povaříme, pak dochutíme solí, cukrem a octem. Soli asi lžičku, cukru 3 - 4 lžíce, octa asi 2 lžíce.
Důkladně zamícháme a povaříme. Pak přidáme ještě asi 2 lžíce sádla z kačeny a na sádle osmahou cibulku. To vaříme ještě asi 10 min. Celý proces může trvat 45 min až hodinku.

Knedlíky připravíme podle návodu na sáčku. Moje filosofie je, že když plavou na povrchu a vaří se aspoň 15 min, tak by měly být hotové.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.