Švestkové knedlíky s mákem

Hurá, je tu podzim! A s ním úroda jablek, švestek, hub, ostružin, hrušek a kdo ví čeho všeho dalšího. Takže nyní přichází série výborných podzimních receptů, plných výrazných chutí a super pochoutek, které poslouží i jako příprava na zimu. První jsou švestkové knedlíky, tentokrát v tvarohovém těstě. Je o něco míň pracné než moje oblíbené bramborové, ale třeba i takový recept brzy přidám. Tenhle je od babičky, takže zaručený a prověřený.

Švestkové knedlíky s hrstma máku se hodí pro každou příležitost. Hlavní jídlo, zákusek, pro děti, pro dospělé. A když přidáte hodně máku, tak i na špatnou náladu. Nehledě na to, že to zabere asi 25 min.

Ingredience
1 měkký tvaroh
50 g Hery
1 vajíčko
cca hrnek polohrubé mouky
špetka soli
cca 15, resp. 40 švestek

navrch
hodně rozemletého máku
moučkový cukr
rozpuštěné máslo

Postup
Smícháme tvaroh, Heru, mouku, vajíčko a sůl a vytvoříme jednolitou směs. Pokud se chystáme na hodně strávníků, použijeme celé těsto, jinak 2/3 můžeme uschovat na později v mrazáku. Nebo pokud máte rádi hodně těsta, lze použít celé.
Z těsta vyválíme takového dlouhého hada a rozdělíme na cca 15 stejně velkých dílů. Dílky by měly být velké cca 3x3 cm.
Z těsta uděláme placičku do které důkladně zabalíme švestku. Pokud jsou švestky celé, tak to tak důkladné být nemusí, jinak raději ano, jináč ovoce vyteče.
Hotové knedlíky vaříme ve vroucí vodě cca 10 - 15 min, nebo minimálně dokud knedlíky nevyplavou na hladinu.
Knedlíky posypeme mákem s cukrem, zalijeme rozehřátým máslem a můžeme si pochutnávat.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.