Až v zimě budete mít chuť dát si něco k topince, nebo k Pražské šunce.
Ingredience:
Lák:
Můžeme si udělat do zásoby, vydrží hodně dlouho v ledničce a dá se použít i na houby.
1,5 l vody
½ l octa
4 dkg soli
150 g cukru
Nové koření
Pepř
Bobkový list
Okurky
Zelenina do nálevu:
(dáme na doplnění, cca 6 koleček mrkve, 4 křenu)
Mrkev
Kopr
Cibule
Křen
Postup:
Lák:
Všechny ingredience smícháme v hrnci, chvíli (cca 10 min) povaříme a necháme trochu zchladnout. Můžeme, ale nemusíme přecedit.
Zelenina:
Mrkev, křen a cibuli oloupeme a nakrájíme na malá kolečka.
Okurky omyjeme katráčkem.
Do sterilovaných lahví dáme po dně trochu zeleniny, pak napěchujeme okurkami (hodně na fest, při zavařování se trošku zmenší), doplníme ještě trochou zeleniny a zalijeme lákem cca 1 cm pod okraj sklenice.
Sklenice uzavřeme víčky a na 10 - 20 min vložíme do vroucí vody na 80 °C v zavařovacím hrnci. Pak sklenice vyjmeme a necháme vychladnout. Doporučuje se je zakrýt alespoň utěrou.
V chladném a suchém místě necháme odležet aspoň 3 měsíce.
Tip:
Pro lepší chladnutí můžeme okurky přikrýt polštářem, budou tak déle chaldnout a budeme mít větší jistotu, že se okurky tolik nebudou kazit.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.