Domácí hummus

Taveňák, májka, žervé, plátkový sýry, ... Nějak mě tyhle jídla, který se dají mazat na chleba nejedou pod nos. Navíc si nemyslím, že mají nějak zázračné výživné hodnoty. V rámci zdravého stravování znovuobjevuju cizrnu. V chytré knize jsem četla, že může vegetariánům nahradit maso, pomazánka z ní chutná dobře i na rýžovém chlebíčku, takže super doplňuje bezlepkovou dietu. Tak jak na ten hummus?

Když si chcete na chleba mazat něco zdravého.



Ingredience:
cca 300 g cizrny
1 - 2 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
lž. jedlé sody
pár kapek citrónu
sůl
trocha vody

Postup:
Cizrnu necháme aspoň den změknout v misce s vodou.
Další den vodu slijeme (údajně se dobře hodí na zalévání kytek), cizrnu propláchneme a v nové vodě vaříme s jedlou sodou cca 2 hodiny, dokud nezměkně.
Česnek utřeme se solí a spolu s cizrnou hodíme do mixéru. Pokud máte dobrý mixér, nebudete potřebovat ani moc vody. Každopádně vodu přidejte, aby se vám lépe mixovalo. Mixujeme, dokud nevznikne jednolitá směs. Přidáme ještě trochu soli, pár lžic olivového oleje, šťávu ze čtvrtky citrónu a ještě jednou promícháme.
Voilá a je to.

V případě, že mixér není dobře naladěn, lze cizrnu i propasírovat, ale vyžaduje to značnou trpělivost.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.