Podzimní sychravé večery, kdy se brzy stmívá a k melancholii z padajícího listí není daleko jsou jako dělané k tomu, abychom využili čerstvé ovoce (kolikrát i z vlastní zahrádky) a udělali si něco na zub. Ideálně něco, co zahřeje jak na jazyku tak i na duši.
Hrušky jsou zdravé pro tělo, kvalitní zmrzlina je dobrá na nervy. S kapkou brandy přijdou vhod při každé příležitosti.
Ingredience:
(pro 2 - 4 lidi)
2 oloupané, na čtvrtky nakrájené hrušky
sklenička vody
půl skleničky brandy (můžete použít i hruškovici, pokud vám chutná)
rozkrojený lusk vanilky
tyčka skořice
3 hlavičky hřebíčku
sklenička cukru
velká lžíce másla
sklenička = cca 2dcl
Postup:
Vodu a brandy nalijeme do kastrólu, zapneme sporák a do roztoku pomalu vmícháme půlku cukru, aby se rozpustil. Pak přidáme koření a hrušky a v zaklopeném hrnci za mírného varu necháme asi 15 minut, nebo dokud hrušky nezměknou.
Když jsou hrušky měkké, kastról odstavíme ze spokráku, hrušky vyndáme a koření vyhodíme. Pokud hrušky pustily moc šťávy, trochu odlijeme. Jinak podle chuti vmícháme do roztoku další cukr (není to nutné) a přidáme máslo. Zahříváme, dokud se máslo nerozpustí, pak přidáme ještě na pár minut hrušky, aby se touto hustější směsí trochu obalily a nasákly.
Hrušky podáváme s vanilkovou zmrzlinou, přelité vzniklým sósem. Chuť vanilkové zmrzliny se skvěle hodí právě k téhle vanilkové šťávě.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.