Sezóna marmelád pomalu končí, ale vždy je dobré mít zásoby. Navíc teď máte jistě praxi a možná vám zbyl i želírovací cukr. Je pravda, že díky supermarketům můžeme marmeládu z kiwi dělat po celý rok, což je vlastně výhoda.
Je pikantní, místy sladší, když kousnete do většího kusu kiwi, tak trochu nakyslá. Hodí se skvěle do joguru, na knacken bröt a možná na ní dojde i při promazávání vánočního cukroví.
Ingredience:
1 kg kiwi
500 g želírovacího cukru
Postup:
Kiwi oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Kousky krájíme podle toho, jak chcete, aby byla chuť pestrá a jestli máte raději kusy větší či menší. Větší kusy si zachovají víc svojí typické chuti. Kdo nemá rád zrníčka, doporučuju rozmixovat v mixéru a propasírovat. Zrníčka nicméně marmeládě dodávají autentický vzhled.
Kiwi pak smícháme s želírovacém cukrem a vaříme cca 5 min. Než budeme přelévat do sklenic, doporučuji lžičkou kápnout na talířek, abychom viděli, že marmeláda dobře tuhne.
Pak nalijeme do sklenic, obrátíme cca na 10 min dnem vzhůru a můžeme skladovat a v zimě se radovat.
Tip:
Pokud nechcete, aby byla marmeláda moc sladká, nepoužívejte celé balení cukru. Stačí půl až tři čtvrtě. Tuhnutí můžeme pomoct kyselinou citrónovou.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.