Králík po francouzsku (na dijonské hořčici)

Co si vybavíte, když se řekne francouzská kuchyně? Sýry, bagety, stylové šéfkuchaře, dobré víno a hlavně výborné jídlo. Přesně takový je tenhle recept. Překvapivě jednoduchý, překvapivě dobrý. Nedá se mu nic vytknout, zvládne ho každý a pochutná si na něm i ten nejnáročnější labužník. Králík s dijonskou hořčicí je pochoutka, na kterou jen tak nezapomnete.


Když si chcete pošmáknout, když vás baví vyblizovat talíře, rádi drobíte a hlavně chcete udělat dojem. 



Ingredience:
(pro 4 osoby)


1 králík
1/4 l suchého bílého vína
cca 8 lž dijonské 
1/4 l smetany na šlehání
pepř, sůl, olej
bageta jako příloha



Postup:Králíka naporcujeme (zvlášť nohy a hřbet).

Králíka potřeme dijonskou hořčicí, opepříme ze všech stran a opečeme všechny části ze všech stran na rozpáleném oleji ve větším pekáčku.
Já pak na pečení králíka přendavám do jiného pekáče, abych si jídlo nekazila zbytky oleje.

Opečené kusy osolíme, podlijeme vínem a dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů. Necháme dusit, během následující hodiny alespoň jednou otočíme a průběžně poléváme sósem.

Králíka dusíme, dokud maso nezměkne. Potom části králíka vyjmeme z kastrolu a uložíme na teplé místo. V kastrolu rozmícháme smetanu s vypečenou šťávou a seškrábeme do ní přípečky ze stran kastrolu.

Šťávu zahřejeme, pomalu vaříme do zhoustnutí a potom jí přelijeme králíka.

3 komentáře:

  1. Z vlastní zkušenosti mohu jenom doporučit, nemá to chybu :) Terka

    OdpovědětVymazat
  2. Králík chutnal skvěle. Omáčka zvýraznila chuť křehkého masa a dodávala mu pikantnost. Lahodná sousta bylo skoro škoda polykat.
    T

    OdpovědětVymazat
  3. A já měla dilema, jak ho chudáčka připravit;) Zkusim!

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.