Brusniky jsou výborné, leč hůř dostupné ovoce. O co méně jich je, o to víc je červeného rybízu, který je takový lehce nakyslý a může brusinkový kompot, nebo džem, klidně nahradit.
Hodí se výborně k sýrům, masům, ale třeba i na bílé pečivo.
Když máte nadbytek rybízu.
Ingredience:
1 kg rybízu
- na lák:
1/4l octa
1/4 l vody
- na rybíz:
150 ml vody
150 g cukru
kousek celé skořice
1-2 hřebíčky
Postup:
Nejprve si připravte skleničky, do kterých budeme rybíz dávat. Vypařte je horkou vodou, uzávěry také pro jistotu důkladně umyjte. Já je dávám do misky a přelívám vroucí vodou, nechám stát asi 5 min a pak uschnout.
Poté připravíme lák, tj. smícháme ocet a horkou vodu, jím pak přelijeme omytý a obraný rybíz, přecedíme a lák vylijeme.
Skořici a hřebíček je vhodné svázat do uzlíčku, ať je nemusíte složitě lovit z rozvařeného rybízu.
Vodu smícháme v hrnci s cukrem, přidáme koření a vaříme asi 15 minut. Poté přidáme rybíz a vaříme dalších 10 minut.
Hrnec stáhneme z plotny, odstraníme koření a můžeme přelít do skleniček. Otočíme je cca na 5 min dnem vzhůru, nakonec zabalíme do peřiny, dokud pomalu nevychladnou.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.