Vepřová panenka marinovaná v bylinkách

Tohle není ledajaká vepřová panenka, protože se do mojí lednice dostalo domácí maso z domácího prasete zkříženého s prasetem divokým. A když už má člověk doma takovou vzácnost, nebude z toho přece dělat řízky, že? Takže po revizi bylinek na zahrádce a konzultaci s mýma chuťovýma buňkama, vzniknl tenhle báječný recept, který patří mezi moje top 3 na úpravu jakéhokoli masa.

Pozor, chutná podstatně lépe, než jak vypadá na fotce.

Když mate výborné maso a chcete, jemné a vyvážené chutě.


Ingredience:
(pro 2 osoby)
1 ks  vepřové panenky (necháme v celku)
kůra ze ¾ bio citrónu
½ hrnku citrónové šťávy (tj. cca ze dvou citrónů)
3 hlavičky česneku – propasírované
polévková lžíce listů z rozmarýnu
polévková lžíce listů z tymiánu
čajová lžička lístků z oregana
2 čajové lžičky dijonské hořčice
1 čaj lžička soli
čerstvě mletý pepř
olivový olej (4 + 2 lžíce)


Postup:
Smícháme vše výše uvedené mimo maso, vytvoříme z toho takovou konzistentní jednolitou směs  a pak v tom maso obalíme. Nejlépe dát do mikroténového sáčku a maso v tom pořádně omatlat, aby se chutě a vůně mohly pořádně vstřebat. Ze sáčku je poté třeba vymáčknout vzduch a dát alespoň na 3 hodiny do lednice, ideálně přes noc.

Předehřejeme troubu na 200°C.

Maso vyndáme z pytlíku, necháme trochu okapat, ale bylinky tam můžou zůstat. Můžeme maličko ještě osolit a opepřit.

Pokud máte plyn nebo elektrický sporák, máte vyhráno. Pokud vaříte na indukci, našpiníte asi více nádobí. Vezměte pánev, rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, osmahnete jen tak, aby se maso zatáhlo. Poté přendáte do nádoby, ve které se může péct v troubě. Pro ty bez indukce – vše lze udělat v nádobě do trouby :-)

V troubě pečeme asi 15 min, nechceme, aby to bylo uvnitř syrové. Nakonec vyndáme z trouby, přikryjeme alobalem a necháme ještě aspoň 10 min odstát.


Tip:
Podáváme se zeleninovým salátem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.