Tohle není ledajaká vepřová panenka, protože se do mojí lednice
dostalo domácí maso z domácího prasete zkříženého s prasetem divokým. A když už
má člověk doma takovou vzácnost, nebude z toho přece dělat řízky, že? Takže po
revizi bylinek na zahrádce a konzultaci s mýma chuťovýma buňkama, vzniknl
tenhle báječný recept, který patří mezi moje top 3 na úpravu jakéhokoli masa.
Pozor, chutná podstatně lépe, než jak vypadá na fotce.
Když mate výborné maso a chcete, jemné a vyvážené chutě.
Ingredience:
(pro 2 osoby)
1 ks vepřové
panenky (necháme v celku)
kůra ze ¾ bio citrónu
½ hrnku citrónové šťávy (tj. cca ze dvou citrónů)
3 hlavičky česneku – propasírované
polévková lžíce listů z rozmarýnu
polévková lžíce listů z tymiánu
čajová lžička lístků z oregana
2
čajové lžičky dijonské hořčice
1
čaj lžička soli
čerstvě
mletý pepř
olivový
olej (4 + 2 lžíce)
Postup:
Smícháme
vše výše uvedené mimo maso, vytvoříme z toho takovou konzistentní jednolitou
směs a pak v tom maso obalíme. Nejlépe dát do mikroténového sáčku a
maso v tom pořádně omatlat, aby se chutě a vůně mohly pořádně vstřebat. Ze
sáčku je poté třeba vymáčknout vzduch a dát alespoň na 3 hodiny do lednice,
ideálně přes noc.
Předehřejeme
troubu na 200°C.
Maso
vyndáme z pytlíku, necháme trochu okapat, ale bylinky tam můžou zůstat. Můžeme
maličko ještě osolit a opepřit.
Pokud
máte plyn nebo elektrický sporák, máte vyhráno. Pokud vaříte na indukci,
našpiníte asi více nádobí. Vezměte pánev, rozehřejte 2 lžíce olivového oleje,
osmahnete jen tak, aby se maso zatáhlo. Poté přendáte do nádoby, ve které se
může péct v troubě. Pro ty bez indukce – vše lze udělat v nádobě do
trouby :-)
V
troubě pečeme asi 15 min, nechceme, aby to bylo uvnitř syrové. Nakonec vyndáme
z trouby, přikryjeme alobalem a necháme ještě aspoň 10 min odstát.
Tip:
Podáváme
se zeleninovým salátem.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.