Mrkev se hodí nejen do polévek a rizota, ale její přirozená sladkost vás nadchne i při přípravě dezertů. Třeba takové muffiny, koláče nebo tento výborný Mrkvový dort s kyselkavou citrusovou polevou je jedním z nejlepších nápadů, jak využít mrkev, která vám zůstala v lednici.
Když vám doma zbyde mrkev a máte chuť na něco sladkého.
Když vám doma zbyde mrkev a máte chuť na něco sladkého.
Ingredience:
350 g mrkve (najemno nastrouhané)
300 g hnědého třtinového cukru (nebo bílý cukr krupice)
300 g hnědého třtinového cukru (nebo bílý cukr krupice)
300 g mouky (např. 100 g polohrubé, 100 g špaldové a 100 g celozrnné)
80 g vlašských ořechů (nebo mandlí)
150 ml oleje (slunečnicový)
4 vajíčka
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky muškátového oříšku
Poleva:
1 citron (šťáva)
150 g moučkového cukru
2 lžíce vody (horké)150 g moučkového cukru
1 malý pomeranč
Postup:
Najemno nastrouhanou mrkev smícháme s cukrem, moukou a ořechy, jemně promísíme v dostatečně velké míse. Přidáme jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek, vše dobře zamícháme. V malé misce si zlehka ušleháme vejce s olejem. Směs vlijeme do velké mísy k ostatním ingrediencíma dobře promícháme.
Citronovou polevu si připravíme smícháním cukru se dvěma lžícemi vařící vody. Ke směsi přidáme citronovou šťávu a všechno dobře spojíme. Konzistenci si musíte vychytat podle toho, kolik jste dali vody a podle toho, jak velký jste měli citon. Poleva nesmí být moc hustá, ale ani příliš tekoucí, aby vám dobře ztuhla. Na polevu přijde ještě ozdoba z kandované pomerančové kůry. Nevynechávejte ji, teprve s ní je dort dokonalý! Nepodceňujte přípravu a nedávejte čerstvou kůru ani v případě, že máte bio pomeranč, není to ono. Nahrubo nastrouhejte kůru z jednoho pomeranče a nechte ji asi 3 minuty povařit ve vodě se lžící cukru. Kůra se krásně zatáhne a lehce zkaramelizuje. Poté slijte přebytečnou vodu, aby vám zůstala opravdu jen kandovaná pomerančová kůra.
Připravte si kulatou dortovou formu (např. 24 cm), kterou vymažte máslem a vysypte moukou nebo použijte pečicí papír. Těsto vlijte do formy a pečte na 180 °C. Upečený vychladlý dort potřete citronovou polevou a ozdobte pomerančovou kůrou. Nechte ztuhnout v lednici alespoň pár hodin.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.