Mrkvový dort s citronovo-pomerančovou polevou


Mrkev se hodí nejen do polévek a rizota, ale její přirozená sladkost vás nadchne i při přípravě dezertů. Třeba takové muffiny, koláče nebo tento výborný Mrkvový dort s kyselkavou citrusovou polevou je jedním z nejlepších nápadů, jak využít mrkev, která vám zůstala v lednici.

Když vám doma zbyde mrkev a máte chuť na něco sladkého.


Ingredience:

350 g mrkve (najemno nastrouhané)
300 g
hnědého třtinového cukru (nebo bílý cukr krupice)
 
300 g mouky (např. 100 g polohrubé, 100 g špaldové a 100 g celozrnné)
80 g vlašských ořechů (nebo mandlí)
150 ml oleje (slunečnicový)
4 vajíčka 
1/2 lžičky soli 
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky skořice 
1/2 lžičky muškátového oříšku

Poleva:
1 citron (šťáva) 
150 g moučkového cukru 
2 lžíce vody (horké)
1 malý pomeranč 

Postup:

Najemno nastrouhanou mrkev smícháme s cukrem, moukou a ořechy, jemně promísíme v dostatečně velké míse. Přidáme jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek, vše dobře zamícháme. V malé misce si zlehka ušleháme vejce s olejem. Směs vlijeme do velké mísy k ostatním ingrediencím
a dobře promícháme.

Citronovou polevu si připravíme smícháním cukru se dvěma lžícemi vařící vody. Ke směsi přidáme citronovou šťávu a všechno dobře spojíme. Konzistenci si musíte vychytat podle toho, kolik jste dali vody a podle toho, jak velký jste měli citon. Poleva nesmí být moc hustá, ale ani příliš tekoucí, aby vám dobře ztuhla. Na polevu přijde ještě ozdoba z kandované pomerančové kůry. Nevynechávejte ji, teprve s ní je dort dokonalý! Nepodceňujte přípravu a nedávejte čerstvou kůru ani v případě, že máte bio pomeranč, není to ono. Nahrubo nastrouhejte kůru z jednoho pomeranče a nechte ji asi 3 minuty povařit ve vodě se lžící cukru. Kůra se krásně zatáhne a lehce zkaramelizuje. Poté slijte přebytečnou vodu, aby vám zůstala opravdu jen kandovaná pomerančová kůra.

Připravte si kulatou dortovou formu (např. 24 cm), kterou vymažte máslem a vysypte moukou nebo použijte pečicí papír. Těsto vlijte do formy a pečte na 180 °C.  Upečený vychladlý dort potřete citronovou polevou a ozdobte pomerančovou kůrou. Nechte ztuhnout v lednici alespoň pár hodin.

Tip:

Při pečení se vám dort na povrchu možná trochu „vypoukne“, stejně jako mně, proto je nejlepší ho po vychladnutí seříznout nožem se zoubky. Dort pak obraťte seříznutou částí dolů, získáte tak krásný hladký povrch, který už jen nazdobíte připravenou polevou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.