Domácí paštika podle Petra

Můj kamarád Šindy je nejen velký smypaťák, ale také znamenitý kuchař. Naučil mě nejlepší recept na králíka, uvařit guláš pro větší společnost a rozšířil moje znalosti v oblasti přípravy rybičkových pomazánek. Skoro by se slušelo říct, že by každý rok mohl dodat aspoň jeden recept. Tentokrát představuji jeho domácí paštiku, nejlepší je s domácíma brusinkama.

Když máte šikovné kamarády.




Suroviny :
250 g vepřových jater 
450 g vepřového masa (může být i směs s hovězím)
hrst krájené housky + troška mléka na její zakápnutí
8 plátků anglické slaniny 
1 šalotka 
1 stroužek česneku 
1 vejce
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce koňaku  - nemusí být, ale je to s ním lepší - slušnej rum se jako náhradník plně osvědčil :-) 

Koření - všeho přiměřeně, Tescoma dávkování neuvádí  :
petrželka, mletý bobkový list, tymián, pálivá paprika  - s tou opatrně 
muškátový oříšek (naškrábat tak na špičku nože) , pepř a sůl 

Postup : 

housku zakápnout mlékem 
maso, játra, namočenou housku,vejce a koření s bylinkami najemno umelte nebo rozmixujte 
přidejte hořčici, koňak, případně ještě dosolte (nebojte se toho,syrový maso snese hodně)
vše pořádně promíchejte 
zapékací misku vyložte slaninou, aby plátky přesahovaly přes okraje, naplňte směsí a zakryjte
tou slaninou, co přečuhuje
do pekáče nalijte vodu - tolik, aby byla miska zčásti ve vodě a pečte na cca 150 stupňů 50 minut.
vyndat a dát do chladu, nejlépe do druhého dne 

Podávejte s čerstvou bagetou a  ovocnou zavařeninou - ta musí být chuťově výrazná, 
doporučuju  rybíz nebo  brusinky nebo pomeranč se zázvorem ( von  Lídl - výborná).  
A pokud to chcete opravdu vyšperkovat, dejte si  k tomu dobře vychlazené sladké bílé víno 
(Pálava, Chardonnay, Rulandské bílé).

Dobrou chuť !

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.