Švestkový nákyp

Nákyp patří mezi jídla, která mi připomínají dětství. Spolu s žemlovkou a palačinkami a možná ještě tvarohovou pomazánkou s pažitkou, doma jsme jí říkali rozuda. Někdo ovocný nákyp připravuje tak, že už rovnou v něm upeče ovoce, ale je zde riziko, že plody poněkud zkysnou, takže možná lepší alternativou je upéct nákyp samostatně a pak ho pouze ovocem ozdobit. Výborně chutná i se lžící jogurtu.

Když si chcete zavzpomínat na dětství.

Ingredience:
hrnek a půl dobře umyté rýže
2 - 3 vajíčka (podle velikosti)
1 hrnek mléka
4 lžíce cukru (já používám třtinový)
hrst ovoce
špetka skořice
špetka soli

Postup:
Rýži povaříme napůl ve vodě a napůl v mléce (tj. 1,5 hrnku rýže, 1 hrnek mléka a 2 hrnky vody), do kastrolu přidáme i špetku soli a skořice. Vaříme cca 20 min, nebo dokud se nevyvaří všechna voda.
Necháme vychladnout.

Z vajíček oddělíme bílek a ušleháme z něho sníh.
Žloutky spolu s cukrem vmícháme do uvařené rýže a poté postupně a opatrně vmícháváme sníh.
Můžeme, ale nemusíme přidat ovoce.

Pečeme v troubě tak dlouho, dokud se vajíčko nepropeče a nevznikne celistvá hmota, tj. cca 20 min.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.