California sushi, avokádo maki, nigiri s tuňákem, sushi s lučinou a lososem a vůbec takové základní druhy sushi už jistě nejsou ničím novým. Nedávno jsem ochutnala maki z shitake a ačkoli nejsem zrovna fanda do hub, úplně mi zavřely pusu. Doslova. Nebojte, není to žádná věda.
Shitake pomáhá proti kardiovaskulárním onemocněním.
Ingredience:
Rýže na sushi (1 sklenička)
Řasa (3 plátky)
Sushi ocet (1 lžíce)
Cukr (2 lžíce)
Sůl (špetka)
Sušené shitake (4 kloboučky)
Sojová omáčka (1/4 skleničky)
Postup:
Shitake necháme aspoň na 20 minut namočené ve vodě. Smícháme sojovou omáčku s lžící cukru a špetkou soli.
Po 20 minutách slijeme vodu z hub, trochu vymačkáme a přendáme do hrnce se sojovou omáčkou, kde vaříme dalších 20 minut. Pokud by se sojovka vyvařovala, lze dolít trochu vodou. Uvařené houby vyndáme, necháme lehce vychladnout a pak nakrájíme na tenké plátky.
Uvaříme rýži v poměru 1 hrnek rýže, 1,5 hrnku vody. Stačí rýži nechat přejít varem a pak nechat asi 10 - 15 minut dojít pod pokličkou. Když je rýže uvařená, odklopme hrnec a necháme ji vychladnout.
Smícháme lžíci octa, cukru a špetku soli a zalijeme tím rýži, aby dostala tu správnou chuť.
Na sushi rošt položíme plátek řasy, poklademe rýží, doprostřed dáme pruh shitake a zarolujeme. Nakonec celou rolku nakrájíme na kolečka.
Podávat můžeme s wasabi a zázvorem, sojová omáčka ani není nutná, protože jsou jí houby pěkně nasáklé.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.