Momos

Tak mám za sebou trochu cestování v krásné a daleké Indii a přináším s sebou tři pěkné a jednoduché recepty na indická jídla, se kterými jsem se u nás moc nesetkala. Nebojte se nic, příprava je zcela jednoduchá. První jsou momos, takové slané taštičky. Jí se na severu Indie a jak jsem pochopila, tak i v Tibetu.

Jsou rychlé, levné a ve svojí náplní hodně variabilní, což považuju za velké plus. Hodí se třeba do ranečku na cesty, jako oběd nebo svačina do práce, nebo jako relativně rychlá a málo pracná večeře.


Ingredience
Těsto:
1 sklenice proseté polohrubé mouky
1 lžička sypkého droždí
1/2 sklenice vody
sůl

Náplň:
(může být v zásadě jakákoli, podle chuti)
Zeleninová: 1/2 nasekané cibule, 1/2 na jemno nastrouhané mrkve, 1 lž. sojové omáčky (pokud není slaná, tak 1/2 lž. soli)
Špenátová: na páře připravený špenát, na jemno nasekaná cibule, sýr

Postup
Smícháme ingredience na těsto do jednolité hmoty a necháme 25 min. odpočinout.
Potom připravíme náplň tím, že smícháme dohromady všechny ingredience. Můžeme dosolit, dopepřit, podle chuti.

Těsto rozdělíme na menší kousky (rozměrem asi jako větší švestka) a vyválíme z nich placičku. Doprostřed placičky dáme zhruba polévkovou lžíci náplně a spojením okrajů vytvoříme takové taštičky (košíčky) - viz obrázek.

Taštičky vaříme 30 min v páře, pokud máme rádi smažené, můžeme je pak ještě zlehka osmahnout na pánvičce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.