Marcipánový dort s vanilko-čokoládovým krémem

Vždycky mě fascinovalo, jak nějaké dorty mají takový pěkný, jednolitý povrch. Jelikož na dorty moc nejsem (až na kubánský:-), nijak zvlášť jsem po tom nepátrala. Až nedávno jsem zjistila, že hezké dorty se dělají z marcipánu. Takže když se naskytla šance si takový dort vyzkoušet a naučit, neváhala jsem a šla do toho. Davide - díky!

Když milujete dorty, když milujete marcipán, nebo když někoho milujete...


Potřebovat budete korpus, krém a marcipán.

Ingredience:
Korpus:
6 vajec
150 g cukru krystal
200 g hladké mouky
2 lž. oleje
(příp. 1/2 prášku do pečiva)

Krém:
sáček vanilkového pudinku
cca 1/2 l mléka
1 celé máslo
1 tabulka čokolády na vaření

Marcipán:
cca 1 kg

Postup:
Korpus:
Vajíčka šleháme s cukrem a olejem 10 - 15 min.
Lehce vmícháme mouku, aby směs zůstala nadýchaná.
Dáme do formy a pečeme cca hodinu na 180°C.

Krémy:
Pudink začneme připravovat dle návodu na sáčku, akorát dobu vaření prodloužíme na 3 - 5 min.Necháme zchladnout a ještě  chvíli šleháme, aby vznikla celistvější hmota.
Máslo (o pokojové teplotě) nakrájíme na kostičky a vmícháme do směsi, tu pak rozdělíme do dvou nádob.
Čokoládu necháme ve vodní lázni rozpustit a pak vmícháme do části krému.
Poté dáme obě směsi do lednice asi na 15 min.

Dort:
Korpus podélně nakrájíme cca na 4 stejně široké díly.
Každou z vrstev pomažeme bohatou vrstvou krému (cca 1 cm na výšku). Když máme dvoubarevné krémy, můžeme si s tím pěkně vyhrát, např. střídat tmavou a světlu do kruhu podél korpusu (tedy vnější kolečko tmavé, další světlé, pak tmavé až do středu dortu, další patro inverzně) - při krájení pak vznikne pěkné domino.

Nakonec celý dort po jeho povrchu namažeme zbytkem krému (tedy vršek a strany) a dáme asi na hodinu odpočinout do lednice.

Mezitím rukama rozpracujeme marcipán, jakoby ho prohněteme. Na pocukrovaném válu (aby se nepřilepil) rozválíme na dostatečně velkou plochu, abychom jím pak mohli pokrýt celý dort. Když je čas, marcipán položíme na dort a ujistíme se, že všude dobře přiléhá.

Pak můžeme ozdobit marcipánovýma růžičkama, zvířátkama nebo čímkoli, co zvladnete vyrobit. Potravinářskou barvou lze namalovat i obrázky.

Dort nejlépe chutná tak 3. den, kdy je krásně odleželý a dobře se snoubí chutě.

1 komentář:

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.