Rebarborový cheesecake

Před dvěma lety jsem v jednom australském časopise našla recept na rebarborový cheesecake. Když jsem ho chtěla zkusit loni, nikde nebyla k dostání rebarbora, až konečně tenhle týden. Neváhala jsem ani chvilku. Ale bohužel nebyly k mání jahody. Nahradila jsem je ostružinama. Ale recept překládám v původním znění, v překladu :)

Když milujete rebarboru a cheesecaky.



Ingredience:
80 ml pomerančové šťávy
360 g cukru (moučka, příp. krupice)
350 g rebarbory, nakrájené na 5 mm kousky
150 g jahod, nakrájených na plátky
250 g sušenek Club
40 g másla
šťáva a nastrouhaná kůra z půlky citrónu
1/2 semínek z vanilkového lusku
1 lžíce mouky
špetka soli
250 g mascarpone
4 vejce
100 ml zakysané smetany
50 ml smetany ke šlehání

Postup:
Rozehřejte troubu na 150 stupňů.

Poleva:
Smíchejte pomerančovou šťávu s 200 g cukru, dejte do kastrólu na cukr ve šťávě rozmíchejte. Nechte na 90 vteřin přejít varem. Přidejte rebarboru a vařte další 4 minuty. Vmíchejte jahody a vařte na mírném ohni další dvě minuty. Směs nechte trochu zchladnout a pak přeceďte. Tekuninu vraťte do kastrólu na plotnu a za vysoké teploty vařte dokud se cca půlka šťávy nevypaří. Tekutinu nechte odstát.

Korpus:
Sušenky rozdrťte na kousky a pak dejte do mixéru. Přidejte 40 g cukru a máslo a mixujte tak dlouho, dokud nevznikne jednolitá směs. Směs dejte na dno pečící misky a rovnoměrně ji rozprostřete i na stěny, aby vznikla "udusaná" hmota po celém povrchu misky. Dejte do ledničky vychladit.

Náplň:
Smíchejte citónovou kůru, vanilku a zbytek cukru. Přidejte mouku, sůl a mascarpone a vše dejte cca na 5 vteřin do mixéru. Přidejte citrónovou šťávu a vajíčka a promixujte aby vznikla hladká směs. Pak přidejte smetanu.

Rebarborové a jahodové kousky dejte na těsto do zapékací misky, na ovoce dejte směs z mascarpone. Pečeme v troubě asi 35 minut, nebo dokud směs neztuhne.

Nechte vychladnout a navrch dejte polevu. Nejlépe podáváme s čajem Earl Grey.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.