Chalupářský divočák

Dva měsíce jsme měli v mrazáku maso z divočáka. Věděla jsem, že ho chceme ochutnat, ale pořád se něco dělo a nebyl čas ho připravit. Nakonec je tady můj poslední víkend v Praze a kanec se pořád válí v mrazáku. Co s ním? Upečeme ho. Chtěla jsem ho upéct doma, ale vzhledem k době přípravy jsme se rozhodli začít s přípravou až na chalupě. Když jsme přijeli, bylo málo času, takže jsme maso jen naložili a počkali ještě do dalšího dne. Čekání se vyplatilo, maso se krásně provonělo a česnek rozležel. Po důkladném dochucení bylinkami a zeleninou nebyla (pro někoho moc výrazná) chuť divočáka tak markantní a olizovali jsme se až za ušima.


Proč to vařit? Tenhle recept umírní extra výraznou chuť kance. A další důvod, dovolím si citovat svého kamaráda Boba: "a.) kanec je královské jídlo! b.) indiáni věřili, že kančí maso zlpšuje přesnost střelby z luku!"

4 – 6 osob

Ingredience:
cca 1 kg masa z divočáka
3 stroužky česneku
1 – 2 menší cibule
2 – 3 mrkve
2 – 3 petržele (nebo půlka menšího celeru)
4 větvičky čerstvého tymiánu
3 větvičky šalvěje
Olivový olej (lze použít dochucený např. tymiánem)
cca 6 plátků slaniny
cca 6 – 8 ks brambor
Čerstvě rozdrcený černý pepř
Půlka citrónu
Sůl
Sladká paprika

Postup:
Česnek nakrájíme na kostičky a prošpikujeme jím umyté maso. Koření smícháme s olivovým olejem a citrónovou šťávou a maso jím důkladně potřeme, aby se vsákla chuť do masa.
Nakrájíme na kousky cibuli, obložíme jí maso a pak vše obalíme plátky slaniny.
Necháme marinovat přes noc.


Do pekáče poklademe naspod pár plátků smetany, na kolečka nakrájenu mrkev a petržel a na to maso obalené ve slanině. Přidáme pár koleček na tenko nakrájeného citrónu.

Pečeme asi 2 hodiny. Po dvou hodinách přidáme na tenká kolečka nakrájené brambory, promísíme je se šťávou a pečeme ještě asi hodinu, dokud vše nezměkne.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.