Růžový sirup

čili sirup z růžových okvětních lístků. Před pár lety jsem dělala sirup z šalvěje, letos v létě z aronie a teď konečně došlo i na ten z růže. Přípravu je třeba udělat už v létě, kdy kvetou růžové keře a můžete si nasbírat dostatečné množství lístků, které lze mimo sirupu využít třeba na přípravu domácího ovocného čaje. O tom ale někdy jindy.

Když si chcete léto připomenout i v zimě a nechcete žádné kupované chemické šťávy.




Ingredience:
(na 0,7 l sirupu)

0,7 l vody
3 - 5 g sušených růžových okvětních lístků (to jsou asi 3 hrsti, viz foto níže)
1 hřebíček
3 plátky citrónu
120 g cukru krupice

Postup:
Lístky nasypte do uzavíratelné sklenice a zalijte je uvařenou vodou. Takto necháme asi 15h louhovat, když je voda vychladlá, můžeme dát do lednice.

Druhý den slijeme růžovou vodu do kastrólku, přidáme cukr, citrón a hřebíček. Mícháme na mírném ohni, dokud se nerozpustí cukr. Poté ještě 10 min povaříme, odstraníme citrón a hřebíček a můžeme přelít do čisté skleněné lahve.

Takto připravený sirup by měl v lednici vydržet asi 2 měsíce.

Tip:
Sirup lze údajně  použít i do zmrzliny, milkshaků a džusů. Nevím, zatím jsem nezkoušela ...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.