Kdo by jako malý nechtěl mít na Vánoce perníkovou chaloupku? Já určitě jo? A tak jsme po léta doma váleli těsto a dělali perníčky. Nikdy z nich sice chaloupka nebyla, ale i ty rybičky a prasátka stála za to.
Když chcete klasiku!
Ingredience:
Těsto:
300 g hladké mouky
50 g rozpuštěného másla
3 lž rozpuštěného medu
100 g cukru
1 vejce
1/2 prášku do perníku
2 lž kakaa
skořice
Poleva:
150 g moučkového cukru
1 bílek
šťáva z 1/2 citrónu
1 lž horké vody
Postup:
Ingredience smícháme dohromady a vytvoříme z nich jednolité těsto. To necháme přes noc odpočinout v lednici. Další den ho rozválíme asi na 4mm tlustou placku, ze které vykrajujeme tvary podle chuti a nálady.
Zvolna pečeme na omaštěném plechu.
Ingredience na polevu smícháme a vyšleháme z nich sníh, kterým pak zdobíme hotové perníčky.
Tip:
Perníčky je lepší připravovat aspoň 3 týdny před Vánoci, aby na Štědrý den nebyly tak tvrdé.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.