Sushi rolls

Moje první setkání se sushi: Vídeň 2003, stánek v metru. Fuj, hnus. Tohle že někomu chutná, jak to ten můj učitel angličtiny mohl tak vychvalovat. A ještě ve Vídni, to není úplně typické místo.

Druhý pokus, Praha 2009, Palladium. Hm, nic moc.


Třetí pokus: Sydney 2009, pouliční stánek. No nevím nevím. Ale za 2 AUD proč ne. 

O týden později: hm, kde že to prodávají to dobré sushi? Mňam! A tak jsem se na něm stala závislá. Sushi v Syd je levné a dobré. 
Jednoho dne nastala chvíle se ho naučit: kamarádka Winnie pravila, že ví jak se dělá a tak jsme jednoho zamračeného dne, když zrovna ve městě stávkovalo veškeré MHD vyrazily na nákup a vařit. Výsledek můžete vidět sami.


Proč to vařit? Protože sushi je strasně zdravé a v zásadě dietní. Není to ani tolik pracné jako se zdá a každou návštěvu určitě překvapíte.







4 - 6 osob

Ingredience:
1 hrnek rýže na sushi
plátky mořské řasy
ocet na sushi nebo jiná japonská jídla (jde to i bez něj)
50 - 100 gr syrového čerstvého lososa / úhoře / nakládaného tuňáka (co komu chutná)
zelenina (okurka, kukuřice, mrkev, avokádo, lze dát ledový salát)
wasabi
sojová omáčka
růžový zázvor

Postup:
Rýži uvaříme podle návodu (nebo standardně jako vždy)









Nakrájíme všechny ingredience a pozor, z lososa je třeba občas vybrat kosti (jako to dělá Miki na obrázku).


Na speciální bambusové "prkýnko" položíme plátek z řasy, na to rozprostřeme rýži, doprostřed dáme maso a zeleninu a zarolujeme. Opakujeme dokud nedojde některá ingredience nebo dokud se nezdá, že to stačí.


Nakonec okrájíme ošklivé konce a zbytek roliček nakrájíme na kolečka a servírujeme s wasabi, sojovkou a zázvorem.


Doba přípravy:
35 - 50 min

Tip:
Jako náplň se dá použít cokoli, co člověku chutná. Krevetky (syrové, vařené nebo pečené), kus řízku, kus kuřete, zkoušela jsem to i s nakládaným sleděm, s tofu, sýrem. Cokoli, co člověka napadne.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.