Pročetla jsem spoustu receptů a nakonec vyzkoušela, a čtenářům k otestování přikládám, tento.
S tímto typem zákusku jsem se v ČR zatím moc nesetkala, takže dá-li si někdo práci ho připravit, určitě zaujme.
Pro formu o průměru 20 cm
Korpus
1/2 balení sušenek Club
cca 8 ks Esíček
(nebo jiné podobné sušenky, dá se to různě kombinovat)
cca 100 g obyčejného másla
Náplň
200g balení Lučiny
150 g tvarohu (polotučný, měkký)
1 vajíčko
1 vanilkový cukr
3 lžíce normálního cukru
1/2 kelímku smetany (použita 12%)
citrónová štáva z 1/2 citrónu
ovoce na ozdobu
Postup:
Korpus - ten je potřeba připravit jako první
V pulsním mixéru (s dlouhými noži) rozdrzíme sušenky na jemno.
Do směsi přidáme máslo a mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne jakási celistvá hmota.

Hmotou ze sušenek rovnoměrně pokryjeme dno pečící nádoby a důkladně mačkáme, aby dno bylo pokryto kompaktně.
(V případě, že není k dispozici mixér, lze sušenky rozdrtit ručně a rozehřáte máslo vmíchat lžící; další možností je sušenky s máslem dát na chvilku na pánvičku, aby máslo dobře změklo a lépe se s ním pracovalo.)
Formu i s korpusem dáme do mrazáku a vyndáme až když je hotová náplň.
Náplň
Lučinu a tvaroh s cukrem dáme do pulsního mixéru, aby se vytvořila hladká hmota a vše bylo dobře promícháno (lze to udělat i ručně, ale je to víc práce).
Přidáme smetanu, šťávu z citrónu a vajíčka a vše důkladně promícháme.
Takto připravenou směs nalijeme na korpus a pečeme v předem zahřáte troubě na 160°C asi hodniku. Do trouby je dobré dát misku s vodou, aby byl koláč vláčný.
Je potřeba dát pozor, aby se těsto nikde nepropadlo a udrželo si tvar.
Když je cheesecake upečený, necháme ho v pootevřené troubě ještě asi hodniku vychladnout a pak dáme na několik hodin do lednice, ideálně přes noc.
(v některých receptech jsem četla, že je dobré dát až 4 žloudky, já dala jen dva, jinak by mi koláč přišel moc těžký)
Hodnocení: Ačkoliv jsem vycházela z několika českých i mezinárodních receptů, voní a chutná to spíše jako tvarohový dort, možná citrónová kůra a víc žloudků by pomohlo.
Každopádně když ho necháme pár dní odležet, je to pochoutka, kterou nebudete moct přestat jíst, dokud nebude celá pryč.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.