Nakládané houby

Podzim je ideální doba na sběr hub, ale jsou dny, kdy už máme smaženice plné zuby, řízky z hříbků už nám lezou i ušima a sušit malé houbičky je škoda. Tak co teď? Do octa s nima!



Ideální příloha k zimním vydatným večeřím. Nebo obědům, jestli máte citlivý žaludek. Hodí se i na štědrý večer.




Ingredience:
(na košík plný hub, tj. plný asi 3 - 4 litrový hrnec)

houby (hříbky, klouzky nejlépe)

Lák:
1,5 l vody
0,5 l octa (kvasný lihový)
40 g soli
35 kuliček cukerinu (tj. cca 180 g cukru)
10 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
lze přidat bobkový list a hřebíček (do 5 ks)

Postup:
houby očistíme, nakrájíme na čtvrtky a omyjeme
20 min vaříme v osolené vodě, při varu sbíráme z povrchu pěnu

scedíme a zchladíme v hrnci se studenou vodou
(houby se vařením asi o třetinu zmenší)

ingredience na lák smícháme a vaříme cca 5 minut

houby dáme do zavařovacích skleniček (vhodné jsou od přesnídávek, větší už by mohly skončit otevřené v ledničce, což by byla škoda) a zalijeme lákem

skleničky důkladně uzavřeme

vaříme na 100° C 30 minut

před konzumací necháme zhruba 4 měsíce odležet

Pozn.:
Toto množství by mělo vyjít na 25 - 30 malých skleniček, podle toho, jak jsou naplněné.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.